>Susah Nak Jadi Seorang Blogger..

>    Assalam kawan-kawan. Susah juga nak menjadi seorang blogger ni. Banyak perkara harus difaham dan dipelajari. Macam kita belajar kat sekolah juga. Bila kita nak mempelajari dan memahami sesuatu subjek tu usaha, tumpuan dan fokus harus diberikan untuk kita menguasai pelajaran itu. Kebanyakkan bloggers-bloggers tidak berjaya memasuki Tingkatan 1 lagi (Pagerank 1) .



   Bayangkan nak melangkah ke tingkatan 1 punyalah susah bagaimana nak menjadi blogger mantap ? Nak menjadi bloggers yang sebenarnya memerlukan :-







Semangat


1) Semangat mencari sumber-sumber artikel
2) Semangat untuk selalu meng’update’ blog
3) Semangat untuk menarik pengunjung ke blog
4) Semangat meneruskan minat walaupun menerima dugaan
5) Dan lain lain


Ketabahan


1) Ketabahan menghadapi serangan pembenci
2) Ketabahan mengawal hati dan perasaan geram
3) Ketabahan menerima sebarang komen baik mahupun buruk
4) Dan lain lain




Kepandaian


1) Kepandaian mencari idea
2) Kepandaian menarik pengunjung
3) Kepandaian menghiaskan ruangan blog
4) Dan Lain lain




Kerajinan


1) Kerajinan meng’update’ blog
2) Kerajinan mengemas blog
3) Kerajinan mencari isu terkini
4) Kerajinan mempelajari lebih lagi
5) Dan lain lain




  Semua ini terletak kepada keinginan sebenarnya. Setengah orang hanya membuat blog kerana untuk mengisi masa lapang. Terdapat beberapa jenis blog yang setakat ni yang aku tahu iaitu :-


1) Blog Diari
2) Blog Suka suka hati
3) Blog Luahan Hati
4) Blog Perkongsian
5) Blog Info
6) Blog Toturial
7) Blog Politik
8) Blog Agama
9) Blog Gosip Artis
10) Dan Lain lain




   Huu , banyakkan ? jadi satu ja kesimpulannya , kalau nakkan sesuatu tu dengan beriya-iya pasti akhir nanti kita akan dapat jika diizinkan Tuhan sebab Dimana ada kemahuan disitu ada jalan. :) 



Posted on June 22, 2011, in Artikel Persendirian, Tips. Bookmark the permalink. 7 Comments.

  1. >btol kata.. farique tu 'bkn senang nak jadi seorang pemblogger yang tegar' mcam-mcam nak kena rempuhi kena plak blog yang baru nak baik tu.. hahahaha ;thumb up; artikel terbaik!…ronda ronda bersama farique@myobw..

  2. >susah jugak.. kalau xda idea !tidak

  3. >aku bab kerajinan tu kurang sket tu hehehe… tp mmg nk msuk tingkatan 1 tu ssh org ckp aduhai mcmne la ni …

  4. >@blogtube: huhuhu , thanks sbb rajin sgt komen kat blog af🙂

  5. >@cintatulip: tu la .. takda idea , tapi cara mau ada😀

  6. >@Mr.Kerro: serius , susah gila nak masuk PR1 . agaknya sijil tak lulus lagi kot. hee

  7. >sekarang kerajinan,ketabahan,kesabaran,kepandaian masih ada lagi selagi tak busy dengan hal lain…..memang susah nak tarik minat pembaca…tapi yang susah tu lah kita kena teruskan usaha ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: