>Disambar Petir | 40 Orang Maut , 150 Orang Cedera | Bangladesh

>    Salam kawan-kawan, tu diaa. Sekurang-kurangnya 40 Orang Maut dan 150 orang lagi cedera apabila . Kebanyakan mangsa sedang menuai padi di sawah dan dengan memancing ikan. Fuhh dasyatnya, Di Malaysia pada 21 Mei 2011 – kejadian Tanah Runtuh Hulu langat mengorbankan sejumlah anak yatim, Di Joplin, Mossouri pada 22 Mei 2011 – Kejadian tornado besar yang membunuh sekurang-kurangnya 122 orang dan baru-baru ini 6 terbunuh akibat ribut dan angin kencang di Oklahoma dan pendalaman Kansas.

 

  21,22,24,25 Mei 2011 banyak bencana alam yang berlaku dan ramai yang terbunuh. Kat Penang ni pun tiap-tiap angin kuat. Risau… 


Ribut yang berlaku sebelum musim hujan mulai Mei atau Jun sering menyebabkan penduduk menjadi mangsa disambar petir selain merosakkan tanaman.

Antara yang maut termasuk lapan petani yang berada di sawah untuk menuai padi. Angka korban itu direkod di 11 daerah di seluruh Bangladesh setakat ini. Kawasan paling teruk mencatat bilangan mangsa akibat ribut petir ialah di rantau barat laut negara itu.

Kebanyakan mangsa disambar petir antara jam 6.30 pagi dan 10 pagi waktu tempatan ketika penduduk sedang mengutip buah-buahan atau bekerja di ladang tanaman. Hujan lebat berterusan sepanjang waktu pagi.

Daerah yang terjejas adalah Chapainawabganj, Pabna, Joypurhat, Rajshahi, Gaibandha, Kurigram, Naogaon, Manikganj, Gopalganj, Khulna dan Khagrachharhi. Angka kematian besar berlaku di Chapainawabganj.


Sepuluh orang maut di daerah barat laut Chapainawabganj manakala 10 lagi terbunuh dan seorang cedera apabila disambar kilat di kawasan Shibganj, Nachol dan Gomastapur, daerah Chapainawabganj. 

   Untuk seterusnya sila baca : Berita harian
   Sumber : Berita Harian 

tags: petir bunuh 40 orang, petir bunuh penduduk bangladesh, kill lighting in bangladesh, lighting kill 40 people bangladesh, 40 orang maut kena petir, 40 orang maut disambar petir,150 orang cedera kena petir, bangladesh lighting attack. 

 

Advertisements

Posted on May 25, 2011, in Artikel Bebas. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: