>Bila Janji Tak Tertunai .

>   Salam kawan-kawan . Janji wei , esok aku bayar duit ko . sedangkan duit takde ni . haa , drama je tadi . Korang pernah tak berjanji kat sapa-sapa tapi tak tertunai ? huhu , kadang-kadang kita terlupa yang kita pernah berjanji kat orang . tapi kadang-kadang kita terlupa untuk tunaikan . Alah terlupa je , tak pe kan . Sebenarnya mana boleh takpa2 ni , salah kita kerana mulut kita mudah menyebut janji-janji tapi tak tertunai .

  Manusia ni sebaik-baik kejadian , Allah ciptakan kita dah cukup cantik dan molek sebenarnya . Tapi cuma kita yang menghiaskan diri kita ni . Ada yang hiaskan cantik-cantik dan ada yang hiaskan buruk-buruk . Ingat kawan-kawan , walaupun daripada perkataan JANJI la yang mampu membuatkan dan orang akan menganggap diri kita buruk . Kita senang ucapkan JANJI tapi tak mampu menunaikannya . Adakah itu perbuatan yang akan menghiaskan diri kita menjadi cantik ?

  Orang akan percaya kita andai kita tunaikan janji . Bercakap pasal janji ni , aku pun tak lari dari kesilapan juga , semalam bukan main cantik lagi aku berjanji dengan abang zam ( tauke sekolah memandu ) nak pergi kursus 8 jam esok ( hari ni ) , tapi aku boleh pulak bangun lambat . Ape la orang tu akan kata bila pandang aku nanti . adoii . 

   Kesimpulannya , tak perlulah semudah ABC kita mengucapkan kata-kata janji manismu . Sebenarnya nak kumpul pahala ni ada dari pelbagai aspek . Kita bagi kucing makan pun ada pahalanya . Tapi bukan senang , ada je halangannye . Berjanjilah bila kita rasa kita mampu tunaikan dan janganlah berjanji jika kita benar-benar tak semampu itu . Mungkin entry sedikit lari dari topik dan aku harap korang leh amik yang mana baik dan yang buruk dari entry ni jadikan teladan semoga korang tak contohi aku . Salam🙂

Posted on April 9, 2011, in Artikel Persendirian. Bookmark the permalink. 29 Comments.

  1. >mmg ssh nak tunaikn janji..tp ramai org suka berjanji tp xtunaikan..bkn nak kata smmua org la xmampu nak tunaikan janji..ada jg yg blh tunaikan janjinya..diri ini juga kadangkala alpa dlm menunaikan janji..biasala, kita pun manusia biasa yg sllu terlupa&terleka..

  2. >sebab tu kita diajar kalau nak berjanji ape2 kene cakap "insya-allah" sebab apa yg berlaku itu adalah dgn izin-Nya.🙂

  3. >@aeda: memang betul sekali . terima kasih ye diatas komen yang panjang ni ,🙂

  4. >@Siti Safiyyah: kali pertama af terharu dgn coment2 ss untuk entry af🙂

  5. >@c-tea: thanks c tea kerana sekarang ni af tengok ctea selalu terjah blog af , mungkin domain minggu depan milik ctea🙂

  6. >ergh! janji tak tunai?!?! i hate them bcause my mom did so… haha…takde lah..aku tak suka if dorang 'sengaje' diulang SENGAJE tak tunai…<—mcm pnah kene je😦

  7. >yeah!! kalau nk berjnji sng je..tp kalau nk tunaikan ssh btol..isshh3..sgt stju dgn AF..bek x yh janjy kalau x mampu n x pasti kte boleh tunai kannya

  8. >Assalamualaikum fs..nak tanya lah..klu guna perkataan insha Allah tu janji juga ke??

  9. >@tiQo…(-_-''): bukan your mom je , kebanyakkan orang je macam tu . huhu

  10. >@E-ra paSha: huhu , betul2🙂 sekadar insyaAllah da memadai🙂

  11. >@miss ct: wassalam ct , ni AF la bukan FS . hahaha . rasanya komen dari SS kat sini ada jawapannya🙂

  12. >eh..eh af..sorry..typo..jgn kecil ati ek..

  13. >huu…janji???sntiasa berusaha tok menunaikan janji…smpai diri x terurus….tp ble org yg kite syg cme taw bjanji tp x pnh nk tunaikan….btapa sakitnya hati….plg benci dgn org yg ske bjanji tp x penah nk tunikn….huuu….

  14. >@miss ct: ehhh .. cepatnya ct dapat alert . dasyatt🙂 tak kecik ati pon .. dah biasa cam gini :p

  15. >@ nOTy guGUrL : terbaik la kamu . banyak pahala tu🙂 . saya pun sama tak suka tapi kadang-kadang saya pun sama begitu .

  16. >setuju sangat! jangan mudah berjanji kalau tak yakin mampu tunaikan🙂 like3!

  17. >Bab pinjam duit nie.. Memang biasa dah jumpa yang janji palsu…Sebab dia pinjam duit pun kita tahu…OKU- Org Kurang Usaha… Macam mana nak bayar??

  18. >janji tinggal janji.teringat lagu janji manismu nyanyian aisyah lak.slalunya bila masuk tahun baru kita buat azam baru.itu pun kira janji gak.tp berapa ramai yg dpt tunai janji azam baru.p/s:cantik lak ruangan komen ni.camner wat .bole ajar sikit…request tutorial…

  19. >tue r….kalo rse diri tue x mampu tok menunaikan janji…jgn sesekali kite menyimpul jnji….kerna dgn 1 janji bleh meretak@merapatkan sesuatu hbungan tidak kira dgn sesiapa pn….

  20. >@iekasub: ye la kita selalunya manis dalam ucapan🙂

  21. >@Koding: tu dah jadi kebiasaan terus kan🙂 ape nak buat . sabo je la .

  22. >@saiful bakhtiar: betul tu . thanks bro . alahai tak dapat nak ajar sbb saya pon orang yang buatkan🙂

  23. >@ nOTy guGUrL : ulasan yang baik . betul la kan sbb janji tu satu yang berkait rapat dengan kepercayaan .

  24. >ramai sangat yg jenis pandai tabur janji je..tp bila smpai masa nk kotakan janji tu segala bagai alasan dorg cipta! arg!! meluat aku.da janji kan.. kena tunai la..plg aku geram time nk kuar ke..org da besiap2.punye awal besiap tp last2 die cancle. dah la alasan tk logik! tk de mood.ape ko ingat org lain tk punye mood ke? hanging btol aku! pk la deer!

  25. >yup….mmg bkait rapat….jika kita dah sekali mungkiri janji….sukar tok kite perolehi kembali kepercayaan org…so…sblm nak bjanji tue fikir dulu baik buruknya supaya esok lusa kita xkn mnyesal dgn pe yg kita dah buat…

  26. >@cik payung umbrella: pernah rasa apa yang cik payung rasa .. huhuhu sedih kan ..

  27. >@ nOTy guGUrL : betul tu .. jangan ambil kesempatan diatas kepercayaan orang terhadap kita ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: