>Jangan Orang Lain Dijadikan Contoh Yang Buruk .

>    Salam kawan-kawan , Kali ni topik aku berkisarkan mengenai diri sendiri . Kadang-kala bila kita buat salah kita akan kaitkan dengan orang sekeliling . Contohnya , kita tak pergi sembahyang . Bila ditegur dan dinasihati , kita akan kata , ”tu sorang sebelah tu pun tak sembahyang jugak , takpe pon ”. Contoh je la kan . 




   Kadang-kala kita mengaku kita tak macam ni tapi kadang-kadang kita terbuat jugak , terkata jugak . Bila ditegur panas-panas sikit oleh kawan-kawan ke , kita cakap ”ahh .. lu pun sama jugak brother , tengok lu dulu sebelum tengok gua ”. Kenapa kita mudah terpandang keburukan orang lain ? Dan kenapa bukan dari diri sendiri ?





   Tapi betullah manusia ni takkan lari dari kesilapan , tapi takkan itu yang harus dijadikan jawapan ulang-alik ? Aku sendiri tak mampu nak merungkaikan jawapannya sebab aku ni iman senipis bawang . Cepat melatah tapi aku kurang melenting sebab aku tahu dari mulut lah yang melambangkan diri kita ni siapa , dari kata-katalah yang menunjukkan diri kita sebenar .




   Kesimpulannya tak perlulah kita menjadikan orang lain sebagai contoh yang buruk , cukuplah sekadar dijadikan pengajaran dan pedoman buat kita dan kita ambillah yang baik dari orang lain kerana InsyaAllah dapat dijadikan teladan dan ikutan bagi kita . Bersangka baik kepada orang lain , nescaya kita mendapat pahala kerana perkara yang baik dibalas kebaikan . Jadi buruk kita biarlah dari diri kita serta kesilapan kita dan tak perlulah kita samakan dengan sesiapa 🙂

  p/s : aku confirm sebak bila dengar ayat ni .. ” buruk aku semua orang nampak , baik aku tengok pun taklah ”. <– ayat mcm berlagak tapi ada isi sebenarnya..

Posted on April 8, 2011, in Artikel Persendirian. Bookmark the permalink. 27 Comments.

  1. >betol bro!gwa sokong entry lu..gwa pon kdg2 terckap cmtuh gk..xpa entry neyh stu kesedaran gk untk gwa.. =Pp/s : blog berwajah bru,sirius cun gilos! :bagus

  2. >betul.. selalu nampak kesalahan org lain.. tapi yg kita sendiri buat tak nampak kan?? ngee =)

  3. >btl2..ustad sy slalo pesan..kite check blk diri kite sndri..iman kite🙂

  4. >Assalam…betul2.lebih baik cermin diri kita dan perbaiki diri kita dahulu…lepastuu buatlaa teladan…sbb didikan terbaik ialah melalui teladan yang baik…

  5. >@CIK GADIS: ye la siapalah diri kita ni kadang-kadang kita terlupa🙂 . thanks CG🙂

  6. >@aNiss :):): kita hanyalah seorang hamba🙂

  7. >@Mss Ieza: betul ! tapi af ni iman hanya senipis kulit bawang je .. mudah melayang dan terbang ..

  8. >@►AdamXis◄: wassalam . ulasan yang kemas adam . baiknya orang teladan buat kita🙂

  9. >style! buruk org tu kita jadikan ja la tauladan. ehehe

  10. >sbb kita manusia yg selalu nmpk kesalahan org dan bukn kesalahan kita..sbb itu satu-satunya cara kita nk face-saving~ ^_^

  11. >kite same2 nengok cermin..xsedar2 jugak buruk k baik ke…tak taulah caner 2.. haah

  12. >manusia ng ego masing2.x nk terima teguran n bajet bagos.

  13. >Setuju dengan entry ni…Paling tak suka bila ada orang yang begitu lantang dan lancang menegur kita dan kita boleh terima teguran tu.. tapi bila kita tegur dia sikit je, terus dia melenting… Sangat tidak cool okay..Cermin yang sebenar adalah kawan2 atau orang di sekeliling kita. Kalau dorang tak tegur kesilapan kita, itu bermakna cermin kita tidak berfungsi dengan sebaiknya… Jadilah cermin yang licin dan jernih untuk mendapatkan hasil pandangan yang terbaik. Jangan jadi cermin yang retak dan kusam..

  14. >betul sangat…aku tak sangka dlm diam kita ni menyalahkn org lain… :bunuhiman aku senipis bawang gak la :(<— insan hina

  15. >Memang lar lebih senang pandang keburukan orang lain dari keburukan diri sendiri…Dah mata kita dok tengok kat orang lain, kalo nak tgk kat diri sdr, tgk dalam cermin lah jawabnyer…Biasalah, manusia… Kekadang lagi senang kita tgk keburukan orang dari kebaikan pasal kita susah nak terima hakikat yang ada orang lain lebih baik dari kita…Just sharing my view lar… and a link… hehehehe…Hangit | Fenomena Usop Wilcha Menular ke Luar Negara

  16. >kadang2 tercakap macam nie jugak .. tapi pas baca entry nie tersedar plak . thankz Que !🙂

  17. >betul…biasanya kita sllu nmpk kesalahan org tp kesalahan sendiri kita xnampak…so, perbaiki diri sblm mengata org lain..tp aku pun kdg2 terlepas ckp jg..padahal, diri ini masih bnyk yg xbetul.. insaflah..berubahlah menjadi yg lbh baik..kurangkan berkata ttg keburukan org lain…

  18. >@nub: ya .. pedoman buat kita bukannya ikutan🙂

  19. >@NuSaNa NoSa 91: face-saving? takde maknanya . huhuhu

  20. >@SoLy SoLicious: kita tak mampu menilai kebaikan diri kita tapi kita mampu menilai keburukan diri kita🙂

  21. >@Raja Ellysya: ego hanya didunia , takkan di bawa ke akhirat ..

  22. >@~ Cik Azz ~: betul .. tapi sekadar tegur dan memberikan nasihat yang membina tak pa .. tapi jangan kita samakan ..

  23. >@tiQo…(-_-''): setiap manusia tak lari dari kesilapan ..

  24. >@Abuya Hayat: sungguh realiti ulasan anda🙂

  25. >@deeya: kadang-kadang kita sedar perbuatan kita salah tapi kita terus berbuat🙂

  26. >@aeda: ya .. perbanyakkan bersangka baik kepada orang🙂

  27. >@Abdul Farique: betul…bersangka baik la dgn org lain…barulah org lain bersangka baik dgn kita..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: