>Bila Tudung Dijadikan Fesyen .

>

    

   Salam kawan-kawan , kali ini post aku mengenai tudung pulak . Sekarang ni kebanyakan perempuan pakai tudung tapi berlengan pendek .Kebanyakan je la . Yang aku hairannya , apa yang sedang ditonjolkan oleh mereka ni dan apakah motifnya berfesyen begitu ? apakah niat mereka ? Aku tak faham sebenarnya . Kalau kena dengan alasan , dia tu baru-baru je nak bertudung , nak berubah .. biarkan je la , nanti lama-lama ok la tu . Itu ke alasan yang sewajarnya ? Kalau benar dia nak berubah kenapa tak dibantu kenapa tak ditegur ?

    Aku dah muak dengan alasan ”kubur gua , kubur lu masing-masing punya kubur”. Sebab kubur masing-masing la aku nak tegur sebab nanti dalam kubur tak de orang nak tegur da . Ada pulak yang macam ni , kat facebook gambar bertudung selak-selak album ada gambar tak tertudung . Kenapa tudung ni dijadikan fesyen ? aku sendiri pun tak dapat nak menghuraikan soalan aku ni . 

   Sebagai saudara sesama Islam , aku hanya nak tegur je . Bagi yang ada niat nak pakai tudung tapi baju berlengan pendek dan berseluar jeans ketat-ketat ni , sudah-sudahlah aniaya tudung tu . Tudung tu tak bersalah . Tak payah hukum dan biarkan tudung tu jadi bualan mulut orang . Ye la kita ni hidup majmuk dan orang melihat . Tudung ni dah menunjukkan kita ni menutup aurat tapi kalau baju berlengan pendek pulak , kenapa niat tutup aurat tu ? ce cite ce cite ce cite … 

   Jadi kesimpulannya tak perlulah tudung dijadikan fesyen semata-mata . Walaupun tudung mahal sekalipun dan dipakai tapi lari dari niat jadi tak berguna juga . Kalau betul nak berubah dan nak tutup aurat sekalipun biarlah kemas . Cuba bayangkan kalau laki keluar rumah pakai songkok seluar panjang semua tapi baju kecik singkat nampak pusat ? Tak sama ke perumpamaannya ? Mesti korang akan cakap , buang je la songkok tu kalau pakai macam tu . Buat malu je orang melayu je . …

Posted on April 5, 2011, in Artikel Persendirian. Bookmark the permalink. 25 Comments.

  1. >teruskan tegur-menegur kawan, InsyaAllah, smoga satu hari nti mereka2 ini akan mndpt hidayah drp Allah.

  2. >ahaha.btl2.sokong bkn brmksud memerli wanita d cni,tp "cara pkai tu kna beradab" ^^

  3. >@Amzar : ayat2 dan entry gua ni ada perli2 ke ? teguran je tu🙂

  4. >orang yg bertudung tak semestinya baik. tapi orang yg baik dia akan menutup auratnya. :)psstt : Pemahaman SS tentang blog dulu

  5. >Sekarang ramai yang bertudung sebab nak berfesyen. Bukan lagi sebagai tuntutan agama. Sebab tu kadang-kadang boleh nampak orang yang bertudung, tapi dalam facebook ade gambar tak bertudung. Itu baru bertudung, belum lagi yang terkejar-kejar nak jadi model. =.=

  6. >mantap bhai entry nie .. trime kasey bagi teguran2 cengginih . dulu sye pun agak jahil😦

  7. >tau xpa..aku nympah sgt tgok pompuan cmtuh..pkai tudung alih2 lengan pendek..baek xpyah pkai..nsib aku x sbb abah aku mmg xbg pkai lengan pendek kluar umh woo.. =)

  8. >Menyampah jugak tengok wanita yang pakai tudung, tapi tak tutup aurat.berfesyen la konon.tak faham konsep betudung..Hmm..Kite yang nengok plak yg rase malu

  9. >eh eh sye cm tuh tak ek :ragu .kalau ade sila tegur (:

  10. >Suka entri ni.. semoga kita saling nasihat-menasihati menuju ke jalan Allah SWT🙂

  11. >Assalamualaikum…terima kasih atas entri ini… mmg x dnafikan semua itu… dan itu la kebenaran jika kita lihat kejadian d luar sana… diri ini pun x la bertudung labuh… tetapi kadang2 sedih bila lihat kengkawan yg len… terima kasih atas peringatan secara tidak langsung… sekian

  12. >Assalamualaikum……….terima kasih atas entri ini….satu teguran yang berguna secara tidak langsung…mmg x dinafikan akn kejadian itu di dunia nyata… walaupapaun… thnx 4 diz entri…🙂

  13. >nice one :Dbila kita dah btudung shud be we know our intention tu, so tak la nampak pelik🙂

  14. >teguran yang membina🙂

  15. >Assalamualaikum af..tahniah..entry yg bagus..tq sudi bg nasihat…xdinafikan…byk tudung berfesyen yg xmenutup aurat..bergantung pada niat seseorg..wallahuallam

  16. >aku dulu tak bertudung, start umur aku genap 17 baru aku pakai tudung… sebab masa tu tiba2 ake tersedar yang menutup aurat tu wajib dan berdosa jika x menutupnya…tp aku pakai yg bawal je, sbb tak tau lagi nak pakai shawl… T__T

  17. >ada blogger femes tu … pkai tudung berfesyen… xle nk kta apa2…

  18. >Terima kasih diatas komen kalian .. fuhhh banyak sangat komen sampai af langsung tak dapat berbalas .. best la macam ni :)apa-apa pun yang baik dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan pedoman ye🙂

  19. >tol2..tp moi pakai ok kn..?gulp!!!

  20. >terima kasih atas peringatan ini..

  21. >@aeda: sama-sama kita terima awak🙂

  22. >i pernah lihat muslim bertudung tapi pakai skirt. ok tak tu? T_T

  23. >@Anonymous: tu lagi teruk pertunjukan dia .. apa yang sedang ditonjolkan pon taktau la kan ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: