>Tips Berdiri Di Atas Stage ! ( Music Band )

>

    

Salam kawan-kawan , kali ni entry aku mengenai Berdiri Diatas Stage pulak . Dulu aku penah la naik stage sekali , tapi itu masa aku didalam golongan Shuffle dance . gugup gila aku , ye la kan , pertama kali naik . Menari ntah apa-apa , orang semua pakat gelak . So , malu la . Tapi itu didalam genre menari , kali ni aku nak bagi tip walaupun aku tak pernah cuba main lagu kat atas stage .. hehe .

Read More Ye :p

 

  Ok , mari kita menghayati tips ini . Adakah ia tips ini benar-benar berkesan ? ayuh cuba dulu . Sebelum dan tengah main lagu kat atas stage ye ..

 

1. warming up dulu
2. cuba utk rileks..
3. hadapi penonton (fly watch , pandanglah penontonnya, kalau ada awex cun

layann…..hihihi)

4. and jangan pernah takut untuk buat apa jua aksi..
5. berak / kencing puas2 sblm naik stage
6. makan / minum (jgn perut lapar) sebelum naik stage  
7. bayang kan yang anda adalah Raja diatas. Keberanian anda tu la raja untuk anda
menguasai pentas
8. Salah main ? masuk balik dalam note dan tempo yg tepat .
9. Kalau salah note/chord, jangan sekali2 tunjukkan kesalahan dengan menggeleng2kan kepal.. buat2 biasa aja. konon2 kita main note jazz. ahakss.
10. Sound Sumbang ? Tutup volume gitar, petik gitar sungguh2.. pastu buat2 betulkan jack kat amp
11. atas pentas, kena mau kontrol best . jgn buat muka gelabah
12. wat2 x layan band lain yg sedag wat prsmbahan(tapi kena layan kalu lagu2 diorag tu best…huhuhu..)
13. sembag2 ngan kwan2 kita yg ada kt situ…lebih2 lg kawan2 satu band utk hilagkan ggup diorag,walaupon kita sendiri ggup..haha…
14. isap rokok/shesha utk ketenangan..(jgan tiru aksi ini,mrokok mmbahayakan kesihatan…)
15. warm up skit2…(ketuk kepala lutut ngan stick…huhu)
16. beri kta sokongan,pelukan kt kawan2 band sblom naik stage…(jangan wat muka mcm nak kena tembak…haha)
17. berdoa dalam hati…
18. Pakai cermin Mata Gelap , tahan gelabah .
19. kene tido cukup tido kalo tak cukup tido lemau..
20. praktis kene cukup
21. tentang pergerakan atas stage mmg tak plan janji boleh control stage
22. Group ( line-up) pastikan selesa dengan mereka.
23. bila berjalan atas stage ,anda bukan lagi anda .bayangkan artis2 idola anda waktu beraksi di atas stage.

24. berdoa sebelum maen (wajib hukumnya… hehehe)

  Ini sahaja lah tips-tips yang aku dapat beri kat korang . Kalau korang betul-betul dah rasa gugup bila nak naik pentas , ayuh cuba tips ni . Terbaik . huhu . Salam🙂

Posted on February 10, 2011, in Artikel Persendirian. Bookmark the permalink. 16 Comments.

  1. >wahaha! AF nak naik stage ke lepas niey? siap buat tips lagi .. tq atas tips2 niey.. hik3.. kalau CL naik stage , CL akan ingt kat tips2 AF niey.. :p

  2. >@cik Ladies : hikhik , saja nak bagi tips kot2 yang lain boleh digunakan nanti🙂

  3. >Assalam Ridz…wakaka.aku gugup dok atas stage…x leh jadi orang besar2…wakaka.nak buat performence menyanyi apatah lagi…x jadi kot…he3

  4. >@►AdamXis◄ : Wassalam . ehh bro . gua AF la:p . takpa bro nanti leh cuba :p

  5. >AKU PANTANG BTOL NAIK ATAS STAGE… TAK KIRALA MENYANYI @ BERUCAP…. CONFIRM GEMURUH JIWA…. HUHUHU

  6. >mak aih, bgos ni. .aku ada perform ngn black nanti..boleh la gune. .ahahahaha

  7. >@Abdul Farique-Alamak Sori AF…aku malu2…apsal jadi Ridz nie?patot arr…confuese laa dua org nie…tadi aku chat dgn ridz dekat Chatroom…waaa kepala aku dah pening…hu3.

  8. >@dwaty : ehh gua boleh je , lau ada 10 orang penonton tu can go la lau lebih , Cannot GO ! :p

  9. >@akeep razalee : confirm ngn black ?? hihii . Backup sound ke ape ? hahah

  10. >@►AdamXis◄ : bro , jangan main confius byk2 nanti sakit oo😛

  11. >wah,tips yang menarik ^^

  12. >nice entry…d(^^,)btw folo awk.. folo me back klu sudi.. thnks…^^

  13. >tips ni berguna sepa yang nak join af tu ^^

  14. >@miN akiM : huhu , thanks . i dah follow u back :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: