>Macam Mana Nak Pegang Stick Drum Dengan Betul ?

>

     

Salam kawan-kawan . Kali ni aku menjelma lagi dengan artikel aku kali ni yang berkaitan dengan ni . Bagi yang bukan kaki drum tak baca ni pon takpa . Bagi nak kaki drum dan yang baru nak belajar main drum ( otai drum rasanya dah tahu . ) , ayuh kita tgk image cara pegang stick drum tu .

  Mukadimmah sikit , sebenarnya gengam stick drum macam mana pon takpa . Tapi tak elok la bunyinye kalau korang genggam stick drum terus bila korang hentam snare , tom-tom ke bunyinya tak mantap kerana cara pegang stick tu salah . Biasalah semua barang ada cara pakai , macam tu jugak dengan stick drum . Cuba genggam stick yang cina suka pakai ganti sudu tu , boleh je nak amik mee tu ? hehehe .

Read More ye :p

 

  Ok disini aku tunjuk basic style memegang stick drum ,

yg pertama org puteh panggil Traditional Grip mcm kat bwh 2..

stail ni sejak dr dulu dah pakai.. dipolularkan oleh Sanford A. Moeller (American Civil War drummers/veterans)

* yg keduanye, org puteh panggil Matched Grip

Matched Grip ni mmg popular . sampai skg le org dok pakai . lu org tau ke Ringgo Starr yg mempopularkan stail ni pd thn 1960an dulu? tp, Matched Grip ni lak ade pecahan-pecahannye ,ade :-

1. French Grip 
2. German Grip
3. American Grip

gua xde info pasal tiga2 teknik ni..
 Harap korang dapat membantu korang cara pegang stick drum kat sini ok . Jom kita ketuk2 snare , tom-tom ! hee🙂

 

Posted on January 16, 2011, in Artikel Bebas. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. >tak minat drum,,tapi tgk jugak😉

  2. >@nida husna , tak pe . nanti lau ada orang bg stick sekurang2nye reti pegang . kalau diorang bg stick cina tu untuk mkn pon , pegang macam tu tau . hehehe :p

  3. >@mieycyber , tak kisa macam mana pun . tapi ini cara pegang stick yang baik la . Baru ia menghasilkan bunyi yang menarik dari keselesaan kta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: