>How To Make URL Icon ? ~ Favicon~ !!

>   Salam , Hari ni aku bersiap sedia untuk ke tempat kerja pada pukul 11 japg . Arghh , batery fon pun takda ni ( charger rosak ) sabar je la . Aku tak tau apa yang diorang nak bising kat aku japg . hahaha . ye la , aku ni kerap buat hal kot . Anyway , korang da tengok perubahan blog aku ni yek ? huhu .

Aku dah pun membuang widget yang boleh slow kan blog aku tadi . Hari ni aku baru je buat Blog URL Icon .
yang logo icon atas tu berhuruf ‘F’ orange tu korang tau ke buat ? ( bagi yang tak tau le ) haha . Ok kat sini aku nak kongsikan caranya .

Korang masuk ke sini , Favicon~~

 Pastu korang klik kat Import Image .
pilih gambar atau sebaiknya file .Ico ( Icon )
lepas tu klik Upload

Korang tunggu dia nak upload tu . hehe🙂

Bila dah siap tu ,
favicon tu akan keluar satu image kotak2 yang blur image .
korang tengok bawah blur image tu ,
Korang akan nampak dua link ni ,
Download Favicon dan Publish under an open license .
Korang klik kat Publish under an open license tu je kalau nak senang ..

Part ni korang letakkan lah Title, Description, Tag mengikut suka hati korang .

Ok , skarang korang klik icon yang korang upload tu ,

Ok , part ni aku lebih memandang ke arah untuk Blogspot saje k . Yang lain-lain , korang leh check kat sini , Google~~

korang ‘Copy’ code code yang aku mark colour merah kat gambar bawah ni ,

Ok , da siap . lepas tu korang copy code korang .
 log in blogspot dan click kat Edit Html
cari coding seperti di bawah dan paste di bawahnya~

Cari kod ini : <data:blog.pageTitle/>
da siap , selamat mencuba ye geng🙂

Kalau tak menjadi , ape2 lu all bleh komen kat bawah ni ek ..
harap2 ia bermanfaat buat anda yang inginkan logo URL sendiri🙂
baru nampak cun kan :p

 

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnotes%2Fabdulfariquecom%2Fhow-to-do-favicon-%2F130135473714365&layout=standard&show_faces=true&width=450&action=like&colorscheme=light&height=80

Posted on December 14, 2010, in Artikel Persendirian. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. >nice info thx 4 sharing

  2. >thanks baca2 ye kodet😛

  3. >thanks..Just do it..

  4. >nice info bro! :)thanks..menjadi beb..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: