>PENDEDAHAN ! Kisah Harian ku Di B-Suite

>

  Salam , ini saya nak dedahkan Aktiviti-aktiviti dan kerjaya saya di B-suite ! tak semua orang berani cerita cara kerja mereka ni . Saya Abdul Farid . Berkerja di B-Suite pada Bulan Januari 2010 . Pada Mulanya berkerja sebagai Room Maid , Sekarang beralih kepada Public Area di Department Housekeeping . Ok la , saya mula kan Kisah B-Suite saya sempena hujung tahun 2010 ni . jengg jengg jengg ,

Semasa perjalanan ke tempat kerja , aku lah yang selalu lewat . Bukan ape , naik bas tu . dari Sg.Pinang ke Bukit Jambul . berjarak tuh + Traffic Jem + Henti-Henti + Passenger baru nak kira duit + Bas Rosak + Keta or Moto accident kat depan . Kadang2 aku awal dan kebanyakannye aku lambat . Bos aku faham , itu lah yang cantik tu . Aku tak pernah Absent , kecuali lau aku sakit badan or macam-macam penyakit la . Sampai je kat tempat keja , aku sambil mengalas beg aku turun ke basement dan naik ke Lobby terus menuju ke Security Control Room ( Punch In ) dulu ..
 

    Pastu tiba masanya untuk aku masuk berkerja , sebelum aku naik tingkat 2 ( HK Office ) , aku akan singgah ke lobby dan terus naik ke tingkat 2 . Sampai tingkat 2 , aku pun berjalan menuju ke Pintu Gerbang Housekeeping … dalam keadaan hati yang berdebar ,

  Aku mengintai dulu disebalik Pintu Gerbang Housekeeping ni , tengok siapa yang ada . Tapi tak nampak pon , last2 aku tolak je kuat2 . Bagi nampak macam peninju masuk , ” If U Smell , What The Rock Is Cooking !” . Wahh dramatik sungguh . Hehe , masuk2 HK , apa yang keluar dari mulut aku adalah perkataan ” Assalamualaikum , Masjid Kuala Lumpur ! ”, . Hehe , Masuk2 je aku terus g tengok Roster aku . Pastu aku g makan nasi lemak yang aku beli sebelum g keja tadi kat meja Maintenance . Port biasa tu .

   Aku ni pantang tengok lobby kotor . Hakhak , ayat cam bagus je kan . Takde la , selalu nya aku lebih prihatin kepada lobby ni . Korang lau p B-Suite , korang akan nampak aku lebih lama di B-Suite . Kadang2 aku ganti Bellmen jap . G Panggil teksi la , g kacau akak reception la , Reservation la . Sampai aku ni da jadi Wanted . hehe , Aktiviti aku kat lobby adalah , 

  • Sweep Lobby
  • Dust Mop Lobby
  • Mop Lobby
  • Wipe Glass Door Entrance Lobby
  • Sweep n Mop Center Staircase
  • Clean Up Toilet Lobby ( F/M )
  • Sweep Porch Area Lobby
  • Clean Rubbish At Lobby
  • Sweep Outdoor Lobby


   Aku pun dah biasa ngn kerja tu . Lobby ni kalau hujan aku memang sakit la . penat nak kena mop lobby . letih pinggang aku .

 Bila ada function , aku n member2 aku sebagai PA jgak la kena Setup . Dah Macam banquet da . kadang2 satu hari sampai 4 Function . sakit uhh nak handle . dah la , nak wat keja lain nanti .Kalau ada kesulitan , Public Area lah kena pasang banner la apa la .Kebanyakan function di sini iaitu EDS Bussiness School kerap sangat wat function . ahad lepas Group MSN masuk , aku kena kaw2 punya malam tu . diorang buang sampah kat sini , buang kat sana . fuhhh , seksa beb . Berbalik pada topik .  Buat Function lama2 ni akan menyebabkan tulang belakang aku sakit . Jadi aku pon melakukanlah aktiviti ni , :-

 
  Adakah korang tahu apa yang saya buat ni >? nak saksikan ..

 Biasa la kan , dah boring . Lepas ni g break . Break pun tak g mana2 . just g lepak kat Lobby je .
Bila pagi2 masuk keja , aku akan ke garden dan singgah di belakang Bayan 2 dan baca paper sebelum wat keja . Kadang-kadang aku makan mengikut keizinan Mamu Rahim , Chef di B-Suite .



Fuhh , masakan beliau memang gred A la ! memang sedap . Sebab tu aku tak jemu g Belakang g makan . Mamu , haha , pandang tak jemu . Kat B-Suite ni aku paling rapat ngn Abg Nizam , Billy , Sabran , Abg Amri , dengan Bro Tajul . yang lain-lain semua ok la tapi depa ni aku paling rapat .



Ha ni dia , Juara makan ! Billy ! dia memang juara makan !. He is My best Friend lol !

    Hari2 aku di B-Suite , Kadang kala aku terpikir yang keja aku ni kotor . Wat Malu je orang pandang kan . Sebab tu mana byk remaja melayu jadi cleaner coz pemikiran diorang kolot . Diorang anggap Cleaner ni kerja yang menjijikkan dan memalukan je . Kalau betul malu , asal kami tak malu ?? Di B-Suite hampir semuanya cleaner Melayu .. Bangsa2 lain sikit je . Aku mula2 pun malu jugak , aku cuma pandang muka kawan2 aku ja n masa depan aku . Aku nak cari duit untuk upgrade diri aku skit n lau boleh ckop duit nak try kolej . hehe , boleh ke ? entah la kawan . 

 Kerja kami tak leh nak tido ! coz kami ni macam Man Power tau x . bila xda jadi payah . So , sukar untuk kami relax . jadi gamba diatas ni la gambar Billy yang mengantuk akibat keletihan . Camni je la nak tido jap pon . Kesian ,




 ”Housekeeping calling farid , farid coming over ”, Tiba tiba Walkie talkie aku berbunyi memanggil aku . ”Yea , Panggilan diterima , 301 gerakan 7 , Fire In the Hole ”, Aku pun membalas .
” Farid tolong mai lobby kejap , ada orang muntah”……🙂
Alahai … Aku mengeluh kecil … Salam ..

P/S : Ada Sesiapa yang berani kerja P/A Hotel ?? Tanggung lah risiko nya ..

Posted on December 7, 2010, in Artikel Persendirian. Bookmark the permalink. 8 Comments.

  1. >penat keje ko … gaji brapa?

  2. >@Kodet : tahu takpe kodet , RM800 sebulan . Hotel takde kantin , makan sendiri ..

  3. >@AF , ada ke hotel yg ada kantin ? Tapi rm800 tu mcm x berbaloi gak buat semua tu kan… sbb terlalu bnyk kerja perlu buat

  4. >@Kodet ; bro , asal lak hotel xde kantin ?? setengah hotel ada . hotel budget2 je takdak !

  5. >wahh baru bace pasal ni..giler ah..penat nye keje..eh kejap, ini kat tempat keje lame kan? kate aritu dh carik keje lain?

  6. >@Siti Safiyyah : tempat kerja lama . dah dapat da kerja baru . hee😛

  7. >@Siti Safiyyah : ooo , sekarang kerja attendant lorry untuk Kanggaro Worldwide , penang .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: